maandag, 8. november 2010 - 21:35

Inspectiedienst Eyes on Animals schrikt op paardenmarkt Hedel

Hedel

Bij een controle op het dierenwelzijn door de inspectiedienst Eyes on Animals op de paardenmarkt te Hedel zijn ernstige overtredingen geconstateerd. Dat maakt de in 2008 opgerichte bescherming van dieren bekend.

Op de jaarlijkse terugkerende markt, die maandag is gehouden, werden volgens de EOnA dit jaar 2145 dieren aangeboden. Daarmee is deze markt, samen met de paardenmarkt in Drenthe de grootste van Europa.

Ondanks dat de paardenmarkt beloofd de dieren goed te verzorgen, zet de EOnA daar vraagtekens bij. ‘De realiteit was helaas buitengewoon teleurstellend. Een groot deel van de paarden, ezels en pony's stonden véél te kort aangebonden, konden de hoofden amper bewegen en kregen de dieren geen rust door hard geluid van de naastgelegen kermis’.

Volgens inspecteurs van de EOnA was het soms zo erg, dat paarden op hol sloegen of over de hekken heen sprongen van angst. Daarnaast troffen de inspecteurs gewonde of vermagerde dieren aan. Eyes on Animals heeft de AID 's nachts nog geïnformeerd over de situatie en deze zijn 's morgens vroeg gekomen om zelf controles uit te voeren.

De AID 's heeft EOnA telefonisch laten weten dat 2 pony’s er erg slecht aan toe zijn vanwege kolieken (ernstige buikkrampen door mogelijk tekort aan voedsel).

De woordvoerder van de Gemeente Hedel heeft de inspecteurs van de EOnA verzocht de misstanden op papier te zetten zodat ook de Gemeente Hedel kan gaan nadenken over het aanbrengen van verbeteringen.
Provincie:
Tag(s):