dinsdag, 28. december 2010 - 20:27 Update: 08-07-2014 0:27

Jan des Bouvrie niet vervolgd

Het Functioneel Parket is met Ontwerpstudio Des Bouvrie BV een transactie overeengekomen van 25.000 euro. Met deze transactie is een rechtszaak tegen de ontwerpstudio vanwege valsheid in geschrifte van de baan.

Het onderzoek naar fraude in de vastgoedsector richt zich op de algemeen directeur van een bouwonderneming en de financieel directeur. Zij worden ervan verdacht dat zij meerdere aannemers en adviseurs hebben bewogen om facturen met een foute werkomschrijving aan B.V.’s van die bouwonderneming te sturen. Zo werden de privé verbouwingen van de algemeen directeur door die B.V.’s betaald. Volgens berekeningen door de belastingdienst is de fiscus hierdoor voor ongeveer 1,5 miljoen euro benadeeld.

Ook aan enkele aannemers die tegelijk met Jan des Bouvrie zijn aangehouden, zijn transacties voor valsheid in geschrifte aangeboden.

Het OM verdacht Jan des Bouvrie ervan dat hij bewust had meegewerkt aan het wijzigen van de facturen. Uit het onderzoek is echter niet gebleken dat Jan des Bouvrie zelf op de hoogte was van deze wijze van factureren. Hij heeft aangegeven dat hij het ten zeerste betreurt dat dit binnen zijn onderneming heeft kunnen gebeuren.

In het geval van de Ontwerpstudio Des Bouvrie ging het om vier facturen uit 2006 met een foute tenaamstelling en foute omschrijving voor een project in Frankrijk. Deze foute facturen konden samen voor tienduizenden euro’s fiscaal nadeel zorgen (BTW, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting). Vanwege het onderzoeksbelang heeft het Openbaar Ministerie - op basis van de op dat moment aanwezige kennis- in maart 2010 de bewuste keuze gemaakt meerdere verdachten van strafbare feiten tegelijkertijd aan te houden om te verhoren.
Categorie:
Tag(s):