dinsdag, 19. oktober 2010 - 19:14

Jeugddetentie en PIJ-maatregel voor moord op Dirk Post

Urk

De meervoudige strafkamer van de rechtbank te Lelystad heeft op 19 oktober 2010 uitspraak gedaan in de “Urker zaken”. De hoofdverdachte is veroordeeld tot 12 maanden jeugddetentie en de PIJ-maatregel. De twee medeverdachten zijn vrijgesproken.

De hoofdverdachte heeft bekend dat hij op 17 november 2009 Dirk Post in het Urkerbos om het leven heeft gebracht, maar ontkende dat hij daartoe al vooraf het voornemen had. De rechtbank vond echter wel bewezen dat hij het slachtoffer Dirk Post niet alleen met opzet, maar ook met voorbedachten rade, dat wil zeggen na een vooraf genomen besluit daartoe, met messteken om het leven heeft gebracht.

De hoofdverdachte, de destijds 15-jarige Jaap van der H., die sinds 20 november 2009 in voorlopige hechtenis zit, is voor moord veroordeeld tot de maximale straf van 12 maanden jeugddetentie en de maatregel van plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel). De PIJ-maatregel heeft een wettelijke termijn van twee jaren en kan op vordering van de officier van justitie vervolgens door de rechtbank worden verlengd, tot maximaal zes jaren.
Provincie:
Tag(s):