dinsdag, 23. november 2010 - 23:01 Update: 08-07-2014 1:01

Jongetjes Ajax vernederd en uitgeschakeld door Madrileense mannen

Amsterdam

[ELF-Voetbal] Over en uit voor Ajax. Tenminste, in de Champions League. In de Amsterdam ArenA waren de jongens van Martin Jol net als in het Madrileense Estadio Santiago Bernabéu niet opgewassen tegen de mannen van Real Madrid (0-4). AC Milan won wel bij Auxerre (0-2) en zit nu net als Real bij de laatste zestien.

Ajax kan niet meer mee met het niveau van een topclub als Real Madrid, het is de harde waarheid. De hoofdstedelingen begonnen nog wel sterk aan de vijfde groepswedstrijd van Poule G. Tot aan de openingstreffer van Karim Benzema, die in de 36e minuut op aangeven van Mesut Özil Maarten Stekelenburg kansloos liet, waren de Ajacieden meermaals op de helft van Real Madrid te vinden. Opgelegde kansen werden echter niet gecreëerd.

Ook na de 0-1 bleef Ajax proberen om een goed figuur te slaan bij de eigen aanhang. Maar één minuut voor rust werd het eindvonnis van Ajax bepaald door een afstandspoeier van Arbeloa, die profiteerde van een mislukte vrije trap van Cristiano Ronaldo. Laatstgenoemde had het zo nu en dan aan de stok met Eyong Enoh en Demy de Zeeuw, wat leidde tot fluitconcerten van de Amsterdamse fans.

Ajax wist in de rust dat het eigelijk al gedaan was. Maar voor Ronaldo was de 0-2 nog niet genoeg. De Portugees zette De Koninklijke halverwege de tweede helft op aangeven van invaller Angel di Maria op 0-3. Even later deed hij dat nogmaals vanaf de strafschopstip. De penalty werd gegeven na een overtreding van Urby Emanuelson. De 0-4 eindstand is voor Ajax tevens de grootste thuisnederlaag op het hoogste Europese niveau.

In de laatste drie minuten van de wedstrijd vonden er twee opvallende gebeurtenissen plaats. Xabi Alonso en Sergio Ramos, die beiden eerder in het duel een gele kaart ontvingen, begonnen tijd te rekken om bewust een tweede gele print van scheidsrechter Craig Thompson te ontvangen. Op die manier wegen de gevolgen van hun eerdere gele kaart minder zwaar. Kan de vernedering nog erger?

Auxerre - AC Milan (0-2)

AC Milan had het zwaar op bezoek bij Auxerre. De Rossoneri kwamen voor rust niet tot scoren, waardoor Ajax mocht blijven hopen op een plaatsje bij de laatste zestien. Maar in de tweede helft zorgde oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic voor de ommekeer. Ronaldinho bepaalde in de slotfase op aangeven van Robinho het duel: 0-2.