vrijdag, 28. mei 2010 - 22:55

JSF-fabriek komt niet naar Hoogeveen

Hoogeveen

De assemblagefabriek voor onderdelen van de Joint Strike Fighter (JSF) komt niet naar Hoogeveen. Fokker heeft dat de gemeente Hoogeveen vrijdag laten weten. Voor de vestiging van de fabriek waren vier locaties in de race. Fokker Aerostructures heeft gekozen voor Papendrecht. “Dit is heel jammer voor Hoogeveen”, reageert wethouder Ton Bargeman.

Ook de provincie Drenthe betreurt het zeer dat Hoogeveen de JSF-productievestiging misloopt. ,,De gemeente, de NOM en de provincie hebben samen een uitstekend aanbod gedaan aan Fokker. Het is bijzonder jammer voor de ontwikkeling van Noord-Nederland dat het aanbod niet is aangenomen'', zegt gedeputeerde Janny Vlietstra van Economische zaken en Werkgelegenheid. Wethouder Bargeman: “We hebben samen alles uit de kast gehaald. Het was voor ons geen prestigeobject maar een prachtkans om een zeer bijzonder stuk werkgelegenheid naar Hoogeveen te halen.”

Volgens de wethouder heeft Hoogeveen veel te bieden: een bouwkavel tegen een aantrekkelijke prijs, goede infrastructuur, voldoende gekwalificeerde werknemers, lagere overheadkosten door de aanwezigheid van een Fokkervestiging en een financial-leaseconstructie waardoor Fokker niet hoefde te investeren in een gebouw. “En een heel sterk punt is ook dat we in Hoogeveen al veel kennis en ervaring hebben”, aldus Bargeman. De JSF-fabriek zou 150 directe en 300 indirecte arbeidsplaatsen hebben opgeleverd.

Bargeman is vol lof over de NOM, de provincie en een groot aantal instanties en bedrijven. “Het Alfacollege, Drenthe College en Stenden Hogeschool hebben een uniek scholingsaanbod samengesteld. Maar ook Hoogeveense transporteurs hebben een zeer innoverend aanbod gedaan om eraan bij te dragen JSF in Hoogeveen te laten landen. En dan niet te vergeten de intentieverklaring van bedrijven om te investeren in gebouwen ten behoeve van Fokker Aerostructures”, aldus wethouder Bargeman.

Ook nu werken in Hoogeveen al veel mensen bij aan onderdelen van de JSF bij de Hoogeveense vestiging van Fokker Aerostructures. Directeur Büthker van Fokker Aerostructures garandeert de werkgelegenheid in Hoogeveen. “Het Competence center for Composites is in Hoogeveen ondergebracht en zal daar blijven. In de komende jaren wordt dit center uitgebouwd en dat zal positieve invloed hebben op de Hoogeveense werkgelegenheid”, aldus Büthker.
Provincie:
Tag(s):