zondag, 26. december 2010 - 11:05

Kerstrede koningin trekt ruim 1 miljoen kijkers

Uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek blijkt dat de kersttoespraak van koningin Beatrix 1.365.000 tv-kijkers heeft getrokken. Dit melden verschillende media.

De jaarlijkse toespraak werd zaterdag om 13.00 uur uitgezonden op Nederland 1 en Nederland 2. Om 16.00 uur werd de rede herhaald. Elk jaar stemmen zo'n miljoen kijkers af op de kerstrede van de koningin.

In de toespraak, die enkele dagen eerder werd opgenomen, sprak de majesteit haar zorgen uit over wantrouwen en vooroordelen in de samenleving. 'Wanneer mensen het vertrouwde niet meer herkennen, groeit wantrouwen'. Geduld, respect en saamhorigheid kunnen volgens de vorstin hier tegenwicht bieden. 'De uitdaging is steeds elkaar te betrekken bij het oplossen van problemen. Wie zich deelnemer voelt, wordt ook gesterkt in besef van eigenwaarde', aldus koningin Beatrix.

Voor het eerst was dit jaar vooraf een tipje van de sluier opgelicht over de inhoud van de toespraak. De Rijksvoorlichtingsdienst, de RVD, gaf vrijdag al aan dat het thema 'bemoediging en burgermoed' zou zijn.

"Uit de Tweede Wereldoorlog kennen we indrukwekkende voorbeelden van persoonlijke moed. Vijfenzestig jaar later en met minder vanzelfsprekendheden, lijkt het moeilijk het belang van innerlijke overtuiging en persoonlijke moed zichtbaar te maken. Maar opnieuw zijn er mensen die - ver weg en soms dichtbij - in actie komen waar onrecht heerst. Bemoediging kunnen wij allen, jong en oud, vinden in de gulden regel "Behandel anderen zoals u wilt dat anderen u behandelen".
Provincie:
Tag(s):