maandag, 3. mei 2010 - 12:42 Update: 08-07-2014 1:04

Kies de beste insectensnack van Nederland

Insecten zijn nuttig en lekker. Dat laat Spinozawinnaar Marcel Dicke zien én proeven op 18 mei tijdens Spinoza te Paard.

Het publiek mag zijn tanden zetten in verschillende insectenhapjes. De snack die het publiek het lekkerst vindt, ligt binnenkort in de winkels.

Bij insecten denken de meeste mensen aan muggen, mieren en andere kruipende en vliegende lastposten. Maar insecten zijn bijzonder handige beesten. Bijvoorbeeld in de biologische gewasbescherming. Planten roepen zelfs bevriende insecten te hulp om vijanden te komen verjagen. Spinozawinnaar Marcel Dicke leert ons om op een totaal andere manier te kijken naar insecten. Niet als plaag dus, maar als opruimers, beschermers en voedsel.

Marian Peters van de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (VENIK) leidt de insectensnackverkiezing. Zij legt uit wat er allemaal bij komt kijken om van insecten een hoogwaardig voedingsproduct te maken. Hoe zo’n hoogwaardig voedingsproduct smaakt, kan het publiek van Spinoza te Paard aan den lijve ondervinden.

Entomologie en Entomofagie

Marcel Dicke is hoogleraar Entomologie aan de Wageningen Universiteit. Hij ontving in 2007 een Spinozapremie voor zijn onderzoek naar de interactie tussen planten en insecten. De Spinozapremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Marcel Dicke toverde Wageningen al eens om tot City of Insects, 18 mei is Paard van Troje aan de beurt.

Marian Peters houdt zich bezig met entomofagie: het eten van insecten. Zij ontwikkelt samen met studenten Food Design van de HAS uit Den Bosch diverse lekkere en aantrekkelijke voedseltoepassingen met insecten. VENIK wil insecten als alternatieve eiwitbron op de markt te brengen. Ook Marcel Dicke is een ambassadeur van insecten eten.

Spinoza te Paard

NWO organiseert samen met Paard van Troje, NRC Next en het Rathenau Instituut op de derde dinsdag van de maand Spinoza te Paard. Onder het motto Ongehoorde Kennis verkennen winnaars van de NWO-Spinozapremie in het Haagse poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. Tijdens de avonden laten wetenschappelijke toppers de fascinerende kanten van hun vakgebied zien. Het publiek speelt hierbij een belangrijke rol, want voor discussie en prangende vragen is alle ruimte.

De eerstvolgende bijeenkomst van Spinoza te Paard is op 18 mei 2010 in het Paard van Troje aan de Prinsegracht 12 in Den Haag. Spinoza te Paard duurt van 20.00 uur tot 21.30 uur. De zaal gaat om 19.00 uur open.
Kosten zijn € 8,50.
Categorie:
Tag(s):