maandag, 22. november 2010 - 10:04 Update: 08-07-2014 1:01

'Kinderdagverblijven mede verantwoordelijk voor overgewicht kinderen'

Maastricht

Niet alleen ouders blijken schuld dat hun kinderen op jonge leeftijd te dik worden. Uit onderzoek van Jessica Gubbels van de universiteit van Maastricht blijken ook kinderdagverblijven een belangrijke rol te spelen in het overgewicht van jonge kinderen.

Gubbels heeft in haar promotieonderzoek gekeken naar factoren in de thuis- en kinderdagverblijfomgeving die tot overgewicht kunnen leiden bij jonge kinderen (0-7 jaar).

Opvallen is dat kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan iets vaker overgewicht hebben, dan kinderen die niet naar een kinderdagverblijf gaan.

Ook hier is te zien dat het aanmoedigen van gezond gedrag een positief effect heeft op het gedrag. Medewerkers van het kinderdagverblijf hebben, net als de ouders, een voorbeeldfunctie al het gaat om gezonde leefgewoontes. Kinderen eten gezonder als ze gezonde voedingsmiddelen krijgen aangeboden, én ze dit zelf mogen pakken of de medewerkers met hen mee-eten. Verder blijkt dat de hoeveelheid beweging die kinderen krijgen, afhankelijk is van de beschikbare ruimte en speelmaterialen.
Categorie:
Tag(s):