dinsdag, 14. december 2010 - 17:35

Kinderopvang duurder voor klanten Sociale Zaken door bezuiniging Rijk

Utrecht

Vanaf 2011 gaat het Rijk bezuinigen op de kinderopvang. Utrechtse ouders die cliënt zijn bij de dienst Sociale Zaken gaan dit merken.

Inwoners met bijstand gaan in 2011 een eigen bijdrage betalen. Inwoners zonder bijstand, maar met een gemeentelijke vergoeding voor kinderopvang, gaan een (hogere) eigen bijdrage betalen.

Inwoners met bijstand krijgen nu (tot een wettelijk maximum) alle kosten van kinderopvang vergoed. Dit verandert in 2011 met de bezuiniging van het Rijk. Zij moeten dan een eigen bijdrage betalen die neerkomt op ongeveer €30,- per maand voor één kind (bij drie dagen opvang). Voor ieder volgend kind in de opvang komt er zo'n €10,- per maand bij. In Utrecht gaat het om ongeveer 180 ouders met bijstand van wie circa 70 % één kind in de opvang heeft en de rest twee of meer kinderen.

Inwoners met gemeentelijke vergoeding voor kinderopvang
Inwoners zonder bijstand maar met een gemeentelijke vergoeding (dit zijn met name studenten) betaalden al een eigen bijdrage voor kinderopvang. Zij zien hun kosten stijgen naar ongeveer €60,- per maand voor één kind. Voor ieder volgend kind in de opvang komt daar rond €30,- bij. Voorheen was dit zo'n €37,- voor één kind en €67,- voor twee. In Utrecht gaat het hierbij om ongeveer honderd inwoners.
Provincie:
Tag(s):