maandag, 2. augustus 2010 - 18:57

Kitesurfers domineren rustige week Reddingsbrigade

Zandvoort

Het was afgelopen week door het matige weer redelijk rustig voor de reddingsbrigades in Nederland. De wind trok echter wel veel kitesurfers en andere watersporters naar het water.

\Die zorgden voor een hoog aantal noodzakelijke reddingen uit een levensbedreigende situatie: 43. In totaal werd er 904 keer hulp verleend. Er werd 300 keer hulp verleend aan zwemmers in nood en 53 keer aan opvarenden. Er moest 474 keer eerste hulp worden verleend en 34 kinderen raakten zoek.

Raymond van Mourik, directeur van Reddingsbrigade Nederland, schrijft het hoge aantal reddingen van kite- en windsurfers voornamelijk toe aan ongeoefendheid. “Veel kitesurfers raken verstrikt in hun lijnen, raken oververmoeid of krijgen materiaalpech, waardoor een levensgevaarlijke situatie ontstaat. De reddingsbrigade adviseert en waarschuwt surfers regelmatig, helaas wordt dat advies soms letterlijk in de wind geslagen”, aldus van Mourik.

Vooral in IJmuiden, Katwijk, ’s Gravenzande, Ouddorp en Westenschouwen, kreeg de reddingsbrigade veel te maken met kite- en windsurfers die niet meer op eigen kracht naar de kant konden komen. Enkele gewonde surfers werden doorgestuurd naar de huisarts. In Ouddorp bracht de reddingsbrigade twee kitesurfers met materiaalpech in veiligheid met behulp van de waterscooter. In Schoorl werd dinsdag de reddingswaterscooter ingezet bij een hulpverlening aan een Catamaran en in Egmond werd er op vrijdag een drenkeling mee uit het water gehaald.

Op woensdagavond werden in Vlissingen de cursisten van de opleiding waterscooter op de proef gesteld, toen twee vermoeide Engelse zwemmers uit een sterke stroming gered moesten worden. Ze werden veilig aan land gebracht. De onlangs officieel door Reddingsbrigade Nederland geïntroduceerde reddingswaterscooter levert inmiddels een stevige bijdrage aan het reddingswerk in Nederland.
Provincie:
Tag(s):