donderdag, 9. september 2010 - 21:06 Update: 03-10-2018 9:49

Klazienaveen heeft eerste bestaande zwembad met energielabel A++

Klazienaveen

Het gasverbruik wordt met zo´n 75% verminderd, binnen vijf jaar zijn de investeringen terugverdiend en het is milieuvriendelijker. Drie goede redenen voor de gemeente Emmen om het zwembad Neptunus in Klazienaveen te voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van (water)verwarming, ventilatie en het opwekken van energie. Door deze ontwikkelingen heeft het zwembad het energielabel A++ toegekend gekregen.

In 2006 moest de CV-ketel van zwembad Neptunus vervangen worden. Daarop werd op basis van intern advies besloten de gehele energiehuishouding van het zwembad onder de loep te nemen. Uit dit onderzoek bleek dat de totale meerkosten voor energiebeperkende maatregelen binnen vier à vijf jaar terug verdiend kunnen worden.

Vanaf 2007 is gewerkt aan het energiezuiniger maken van zwembad Neptunus. Hiervoor zijn onder andere de volgende maatregelen genomen: Duurzame warmteopwekking door twee gasabsorptiewarmtepompen en een omgebouwd verwarmingssysteem (onttrekken warmte aan de buitenlucht); De pompen zijn vervangen door zeer energiezuinige toerengeregelde magneetpompen; Alle leidingen zijn geïsoleerd; Warmteterugwinning uit afvalwater zwembad door een bufferkelder en een warmteterugwinnings-unit (Aqua-cord); Zonnepanelen voor duurzame stroomopwekking; Zonnecollectoren met een zonneboiler en een extra aansluiting op het badwater voor duurzame verwarming van bad- en douchewater. Extra hoogrendementboiler voor als de zon even niet schijnt.

Zwembad Neptunus is het eerste bestaande zwembad in Nederland met het energielabel A++. In de week van 13 september worden in Neptunus allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Op 14 september onthult wethouder Nynke Houwing het energielabel, wordt een rondleiding gegeven langs de energiebesparende maatregelen (o.a. met een schaarwagen op het dak kijken naar de zonnepanelen) en is er een energiemarkt.

Categorie:
Provincie: