vrijdag, 24. september 2010 - 11:03

Klink laat overlijden 8-jarige na vaccinatie onderzoeken

Den Haag

Minister Klink van VWS vraagt het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb onderzoek te doen naar het overlijden van een 8-jarige jongen. Dit heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vrijdag bekendgemaakt.

De 8-jarige jongen werd op 5 maart 2009 gevaccineerd tegen BMR en DTP en overleed vier dagen later. Hiermee volgt de minister de aanbeveling van de Nationale ombudsman op die aandringt op onafhankelijk onderzoek naar het verband tussen de vaccinatie en het overlijden van de jongen, zodat de ouders er volledig op kunnen vertrouwen dat zij betrouwbaar geïnformeerd worden daarover. De Nationale ombudsman geeft in zijn rapport aan dat hij zich kan voorstellen dat de keuze valt op Lareb als onderzoekende instantie.

’Schijn van partijdigheid’
De Ombudsman heeft vandaag een rapport uitgebracht over klachten van de ouders van de jongen tegen het RIVM. Het feit dat het RIVM zowel verantwoordelijk is voor de uitvoering en de voorlichting van het rijksvaccinatieprogramma als voor het onderzoek naar mogelijke bijwerkingen roept volgens de Nationale ombudsman de schijn van partijdigheid op.

Minister Klink heeft de Nationale ombudsman laten weten niet te twijfelen aan de integriteit van het RIVM. Om toch iedere belangenverstrengeling te voorkomen heeft de minister al eerder besloten om de bijwerkingenregistratie van het vaccinatieprogramma onder te brengen bij het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb.

De ombudsman constateert verder dat de voorlichting van de overheid over de complicaties die na een vaccinatie kunnen optreden voldoende duidelijk is. De klacht over de voorlichting acht de ombudsman niet gegrond.
Provincie:
Tag(s):