maandag, 23. augustus 2010 - 19:31

Klootschietroute geopend.

Ruurlo

Op 22 augustus is de nieuwe bewegwijzerde klootschietroute bij Toeristisch OverstapPunt ( TOP) De Heikamp in Ruurlo feestelijk in gebruik genomen. De route werd voor de eerste keer afgelegd door 20 leden van de klootschietvereniging ’t Broek’ met onder andere Wilfried Zieverink en dochter Suzan: Nederlands jeugdkampioen klootschieten.

De route van 3 of 1,5 kilometer is voorzien van speciale klootschiet-routebordjes en start bij TOP bij Pannenkoekboerderij De Heikamp aan de Hengeloseweg 2 in Ruurlo. Hier is ook het spelmateriaal te en de bijbehorende routefolder verkrijgbaar.

TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt en in de Achterhoek en Liemers zijn er inmiddels veertig gerealiseerd! Een TOP is te herkennen aan de vier meter hoge gazen kegel met keien, een informatiepaneel en er is een rustgelegenheid. Op deze locaties komen vele bewegwijzerde routes samen. De routes beginnen niet altijd direct bij de TOP, maar via blauw bewegwijzerde borden wordt telkens de weg gewezen naar het startpunt. De TOP’s zijn per auto en soms met openbaar vervoer goed bereikbaar en bij uitstek geschikt om over te stappen op de fiets, paard, kano, skeelers of te voet. Bij TOP De Heikamp zijn bijna alle recreatieve sporten mogelijk. Naast de opstap in het fietsknooppuntensysteem Achterhoek bij knooppunt 68, lopen er verschillende wandel-, ruiter- en skeelerroutes, een ATB-route en twee kinderroutes (fietsroute De Zevensprong en de wandelroute Op pad met Wouter Kabouter). Zelfs een jeu-de-boulesbaan ontbreekt niet.

Klootschieten is een sport, die vroeger overal in Nederland werd beoefend. Het woord kloot is een oud Nederlands woord voor: bal, kogel; het woord schieten staat voor: werpen, gooien, vooruitdrijven. In Twente en de Achterhoek is klootschieten enorm populair. Het is een teamsport, waarbij je een bepaald parcours moet afleggen door middel van het onderhands gooien van een kloot, en wel in zo min mogelijk worpen. Het woord ‘klootschieten’ doet veel mensen nog steeds in de lach schieten, maar dat wordt allengs minder als ze merken dat het veel moeilijker is dan het lijkt. Een schot is pas goed als de kloot (de met lood gevulde bal van hout of kunststof) voldoende richting en snelheid heeft meegekregen. De benaming ‘golf voor de gewone man’ is een goeie, want het criterium is hetzelfde: een bepaalde afstand in zo min mogelijk worpen afleggen. Maar wat de golfer alleen moet doen, doet de klootschieter in een team van ongeveer vier personen. Eén van de vier heeft een harkje bij zich en een ander, jawel, die draagt de klootzak …… Het beste team van Klootschietvereniging 't Broek heeft zondag de verkorte route van ong. 1,8 km in 26 worpen afgelegd. Het is nu aan anderen om dit te verbeteren! De looptijd was 1 uur en 15 minuten.

In de Achterhoek is hiermee het totaal op vijf gemarkeerde klootschietroutes gekomen. Naast Ruurlo, zijn er routes bij TOP Het Onland in Doetinchem, TOP Haak en Hoek in buurtschap Zwolle bij Groenlo/Zwillbrock, TOP ’t Riefel bij Hengelo (Gld) en TOP Berkelpalace in Borculo. Meer informatie over de TOP’s in de Achterhoek en de recreatieve mogelijkheden op www.topachterhoek.nl en over de mogelijkheden vanaf TOP De Heikamp in Ruurlo, www.heikamp.nl .
Provincie:
Tag(s):