vrijdag, 5. november 2010 - 16:59

KLPD houdt voortvluchtige kinderontvoerders aan

Dronten

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft in de nacht van woensdag op donderdag in het asielzoekerscentrum (AZC) in Dronten twee mannen aangehouden, die door de Verenigde Staten internationaal worden gezocht wegens kinderontvoering. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag.

Het gaat om twee broers van 50 en 48 jaar die sinds de zomer van 2008 met hun drie minderjarige zoons uit Californië zijn verdwenen. De kinderen zijn na de aanhouding van hun vaders overgedragen aan de Raad voor de kinderbescherming.

Beide broers vertrokken in juli 2008, nadat zij hun ex-echtgenotes vertelden dat zij met de kinderen een cruise zouden maken. Bij de doorzoeking van hun woning bleek dat zij overhaast waren vertrokken, vermoedelijk op de vlucht geslagen uit angst voor wraak door slachtoffers van een grootschalige fraude waarbij zij bij zijn betrokken.

Het onderzoek in de Verenigde Staten naar hun verblijfplaats wordt gedaan door de politie van Los Angeles en de FBI. Dit onderzoek wees uit dat de broers in Griekenland een ontmoeting hebben gehad met hun ouders. Ook zij zijn donderdag in Athene op verzoek van de Verenigde Staten aangehouden vanwege hun betrokkenheid bij de kinderontvoering.

De autoriteiten in de Verenigde Staten ontdekten dat de broers waarschijnlijk in Nederland verbleven. Begin deze week ontving het Landelijk Parket en rechtshulpverzoek met het oog op de opsporing en aanhouding van de mannen.

Het onderzoek naar hun verblijfplaats is uitgevoerd door de Groep Opsporing Onttrekkingen (GOO) en de dienst Nationale Recherche (DNR) van het KLPD. De mannen verbleven met hun kinderen onder een valse identiteit in het AZC.

Beide broers zijn vrijdagmiddag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor 60 dagen in bewaring gesteld.
Provincie:
Tag(s):