vrijdag, 12. november 2010 - 11:08

KNMG verwerpt verlaging abortus grens

Utrecht

De KNMG verwerpt met kracht het voorstel van de ChristenUnie om de abortusgrens naar 18 weken te verlagen. Hiermee zou de mogelijkheid voor vrouwen vervallen om op basis van ernstige afwijkingen aan de foetus te besluiten tot het afbreken van de zwangerschap.

Ook een verlaging naar 22 weken wijst de KNMG af, omdat dit negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de zorgvuldigheid van het besluitvormingsproces rond het al dan niet afbreken van de zwangerschap.

De ChristenUnie stelde woensdag tijdens het debat over de begroting van het ministerie van VWS voor de abortusgrens te verlagen van de huidige 24 weken naar 18 weken. Dit zou vrouwen de kans ontnemen om op basis van ernstige afwijkingen aan de foetus te besluiten tot het afbreken van de zwangerschap. Aanwijzingen voor ernstige afwijkingen aan de foetus worden vaak pas gevonden bij de 20-wekenecho, die standaard aan zwangere vrouwen wordt aangeboden.

De artsenfederatie KNMG acht het van belang dat vrouwen de mogelijkheid houden om op basis van de 20-wekenecho te besluiten tot het afbreken van de zwangerschap. Deze mogelijkheid zou vrouwen worden ontnomen als het voorstel van de ChristenUnie gevolgd wordt.
Provincie:
Tag(s):