vrijdag, 17. december 2010 - 8:41

KNMI waarschuwt voor extreem winterweer

De Bilt

Het KNMI heeft vrijdagochtend een waarschuwing afgegeven voor zwaar weer.

In het westen komen sneeuwbuien voor, daar valt plaatselijk 5-10 cm sneeuw. Ook in het zuiden kan vandaag 3-5 cm vallen. Verder is het verraderlijk glad door bevriezing van sneeuwresten.

Het verkeer ondervind ook last van het winterse weer. Rond 5:00 uur begon het in Zuidwest Nederland te sneeuwen, er is daar redelijk wat sneeuw gevallen. In Zeeland is op sommige plaatsen een sneeuwdek van meer dan 10 cm ontstaan, bij de Vlaketuunnel wordt 15 cm gemeld. De vertraging is groot, met name op Beveland.

In de omgeving van Rotterdam en Den Haag is rond 5:00 uur een centimeter of drie gevallen. Dat betekent dat ook op snelwegen niet alle rijstroken vrij zijn. Nieuwe buien zorgen voor extra sneeuw. Dat zorgt voor vertraging op snelwegen, maar bijvoorbeeld ook in het Westland en rond Pijnacker.

Gedurende de ochtendspits valt er, met name in de Westelijke helft van het land, meer sneeuw. Zo is het rond 7:00 uur begonnen met sneeuwen in Noord-Holland, met meteen files op de A9 tot gevolg.

Om 7:47 uur heeft het KNMI voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland een waarschuwing voor extreem weer uitgegeven.

De VID verwacht dat weggebruikers vanochtend flink hinder zullen hebben van de sneeuw, bevriezing van sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten. Omdat voor een aantal mensen de vakantie al is begonnen zal de lengte van de files meevallen, maar de geringere hoeveelheid verkeer zorgt er juist voor dat gladheidsbestrijding moeilijker kan zijn.

Het bovenstaande geldt in het bijzonder voor het Westen van het land waar sneeuw net voor of in de spits valt.
Provincie:
Tag(s):