donderdag, 26. augustus 2010 - 19:35 Update: 08-07-2014 1:03

KNMI waarschuwt voor nog meer regen en overlast

De Bilt

Na een zeer natte donderdag valt er ook in de avond, nacht en vrijdagochtend nog op veel plaatsen regen die soms intensief kan zijn en aanleiding kan geven tot wateroverlast. Zie ook onze extra waarschuwingen.

De neerslaggebieden en buien ontstaan in het overgangsgebied tussen koele lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden. De grens tussen de verschillende luchtsoorten ligt dwars over ons land. Dat levert grote tegenstellingen op: donderdagmiddag wezen de thermometers in Zeeland bij westenwind 24 graden aan, terwijl in Friesland en Groningen bij oostenwind 14 graden werd gemeten.

Vrijdag overdag trekt de overgangszone tussen de beide luchtsoorten langzaam naar het zuidoosten waarna het hele land in de koelere lucht komt. Ook dan kunnen er nog enkele buien vallen, maar niet meer met zulke hoeveelheden als donderdag.

Donderdag viel in het hele land veel regen. De meeste regen werd donderdagochtend op het aftapmoment van 10 uur gemeten in een strook van west naar oost rond het midden van Nederland. Op veel plaatsen is in 24 uur zo'n 20 tot 40 mm opgevangen. Op het KNMI weerstation Katwijk Aan den Rijn werd donderdagochtend 64 mm gemeten, Hoofddorp kreeg 62 mm. Daarna regende het in grote delen van het land flink door.
Categorie:
Tag(s):