vrijdag, 17. december 2010 - 15:15 Update: 08-07-2014 0:28

Koninklijke Familie bij uitreiking Prins Claus Prijs 2010

Amsterdam

Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prins Friso, prinses Mabel, prins Constantijn en prinses Laurentien zijn vrijdagmiddag 17 december in het Koninklijk Paleis Amsterdam aanwezig bij de uitreiking van de Grote Prins Claus Prijs aan de Algerijnse uitgever Barzakh Editions. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

De prijs wordt uitgereikt door prins Friso, die samen met prins Constantijn erevoorzitter is van het Prins Claus Fonds.

Het thema van de Prins Claus Prijs is dit jaar 'Grenzen van de Realiteit'. Binnen dit thema richt het Prins Claus Fonds zich op personen en organisaties die met hun uitzonderlijke prestaties de grenzen van onze realiteit uitdagen en veranderen en op deze manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de maatschappij.

Laureaat Barzakh Editions is een onafhankelijke uitgeverij in Algiers die een platform heeft gecreëerd voor een nieuwe generatie van Algerijnse schrijvers. Barzakh Editions is in 2000 opgericht door Sofiane Hadjadj en Selma Hellal.

De uitgeverij wordt met de Prins Claus Prijs geëerd voor het geven van een stem aan Algerijnen, het bieden van ruimte voor kritische reflectie op de Algerijnse realiteit en voor het bouwen van een brug tussen verschillende talen en culturen. De prijs voor Barzakh Editions bedraagt 100.000 euro. Tien andere laureaten zullen hun prijs van 25.000 euro uit handen van de Nederlandse ambassadeurs in hun eigen land in ontvangst nemen.

De Prins Claus Prijzen worden door het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling sinds 1997 jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in met name Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben. Het Fonds eert de laureaten voor hun oeuvre en inzet op het gebied van cultureel en maatschappelijk engagement.
Categorie:
Tag(s):