donderdag, 24. juni 2010 - 20:30

Korea-estafetteloop naar Veteranendag Den Haag

Schaarsbergen

Op vrijdag 25 juni is het precies 60 jaar geleden dat de Korea oorlog uitbrak. Hier wordt door het regiment van Heutsz aandacht aan besteed met een estafetteloop die start vanaf de Oranjekazerne in Schaarsbergen naar de Nederlandse Veteranendag op het Malieveld in Den Haag. Deze loop over 123 kilometer staat symbool voor de 123 gesneuvelde en vermiste militairen tijdens de inzet van het Nederlandse Detachement Verenigde Naties (NDVN) in Korea 1950-1954.

Aan deze estafette nemen zowel oudgedienden van het regiment van Heutsz als huidig personeel deel. De start is op vrijdag om 13.00u bij het Koreamonument op de Oranjekazerne in Schaarsbergen en de finish zal een dag later zijn om 12.00u op het Malieveld vlak voor dat de Nederlandse veteranendag begint. Het estaffettedetachement maakt ook deel uit van het veteranendefilé.

In 2010 is het 60 jaar geleden dat onze toenmalige koningin Juliana per koninklijk besluit het regiment van Heutsz oprichtte. Het regiment kreeg daarbij ook de opdracht de traditie van het voormalige Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) voort te zetten. Zeer snel na oprichting werd het regiment ingezet in Korea.

De eenheid kan binnen 20 dagen geheel of gedeeltelijk ergens ter wereld worden ingezet. Dat kan zijn voor nationale taken en vredesmissies, maar ook bij terrorismebestrijding, gewapende conflicten of oorlog. Eenheden of personeel van de brigade zijn ingezet geweest in voormalig Joegoslavië, Macedonië, Eritrea, Irak en Afghanistan. Inzet vindt meestal samen met helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) plaats. Treden de brigade en het DHC geïntegreerd op, dan gaan ze als Air Manoeuvrebrigade (AMB) door het leven.
Provincie:
Tag(s):