vrijdag, 1. oktober 2010 - 22:12

Kraakverbod leidt tot heftige rellen

Amsterdam

De demonstratie tegen het kraakverbod is vrijdag uit de hand gelopen. Dit melden verschillende media.

Om 17.00 uur verzamelde een groep van ongeveer 300 krakers zich op het Spui. Bij aanvang van de demonstratie was de sfeer rustig. De demonstratie groeide doordat sympathisanten zich aansloten bij de groep. Vervolgens is een pand in de Spuistraat gekraakt, waarna de sfeer omsloeg.

Een groep van ongeveer 150 tot 200 krakers stak een auto in brand, richtte vernielingen aan en wierp barricades op. De groep keerde zich tegen de politie en gooide met stenen. Het geweld tegen de politie was dermate intens dat de politie zich genoodzaakt zag traangas te gebruiken. De politie trad ook op tegen een groep krakers die in de Raadhuisstraat het publiek met stenen bekogelde.

Naar aanleiding van de situatie is de Driehoek vanavond bij elkaar gekomen. Op dit moment is het in de stad naar omstandigheden rustig.

Er zijn elf aanhoudingen verricht voor openlijke geweldpleging. Twee politiemensen zijn gewond geraakt, evenals drie politiepaarden. Vermoedelijk zijn ook enkele krakers gewond geraakt.


Amsterdam heeft aangekondigd de komende tijd de ongeveer tweehonderd kraakpanden te gaan ontruimen. De kraakbeweging liet deze week al flink van zich horen met nieuwe bezettingen en protestacties. Ook waren er bedreigingen aan het adres van politiecommissaris Leen Schaap en officier van Justitie Otto van der Bijl.
Provincie:
Tag(s):