dinsdag, 2. november 2010 - 8:22 Update: 08-07-2014 1:02

Krappe meerderheid chauffeurs stemt voor cao-eindbod

Den Haag

Een krappe meerderheid van de CNV-leden (58 procent) heeft ingestemd met het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe cao in het beroepsgoederenvervoer.

Dat blijkt uit een uitgebreide peiling onder leden van CNV Vakmensen. De tweejarige cao geldt voor 140.000 werknemers in het beroepsgoederenvervoer.

De reacties op het cao-eindbod lieten een wisselend beeld zien, zegt Anton Meijerman, onderhandelaar van CNV Vakmensen. "We hebben enorm veel reacties gehad, veel meer dan gebruikelijk. De meningen zijn sterk verdeeld. Er zijn veel voor-, maar ook veel tegenstemmers. Bij de tegenstemmers viel overigens wel op dat slechts een deel van hen bereid was om echt actie te voeren voor een beter resultaat."

Uiteindelijk heeft 58 procent van de leden ingestemd met het cao-eindbod. Het gaat om een tweejarige cao (van 1 januari 2010 tot 1 januari 2012). In die twee jaar krijgen de werknemers er in totaal 2,5 procent bij.

In het eindbod gaan de lonen op 1 januari 2011 omhoog met 2,1 procent. Op 1 juli 2011 gaan de lonen opnieuw omhoog met 1 procent. Daar staat tegenover dat de cao-afspraak over de tegemoetkoming in de ziektekosten (0,6 procent) wordt geschrapt.

Meijerman: "Wat veel mensen flink dwarszit, is dat er in 2010 helemaal geen loonsverhoging in zit. Dat is zeer onverstandig geweest van de werkgevers. De onvrede hierover bij chauffeurs legt nu al een hypotheek op de volgende cao-onderhandelingen."

Werkgelegenheid

Verder bevat het eindbod nog afspraken op het gebied van de werkgelegenheid. Er komen 2.750 extra leer- en werkervaringsplekken voor jongeren tussen 18 en 27 jaar. Daarnaast bekijkt de branche of er 100 jonggehandicapten aan het werk geholpen kunnen worden.
Categorie:
Tag(s):