zondag, 15. augustus 2010 - 20:51

Kustwachtcentrum krijgt 29 hulpaanvragen van watersporters

Katwijk

Het Kustwachtcentrum heeft zondag, tot 17.30 uur, 29 aanvragen gehad voor hulp van boten en surfers langs de Noordzeekust, het IJsselmeer en op de Zeeuwse en Zuid Hollandse stromen.

Het ging daarbij om 9 aan de grond gelopen jachten, 8 jachten met motorproblemen, 1 jacht zonder brandstof, 5 omgeslagen catamarans of bootjes, 1 jacht met een gebroken roer en 3 surfers in problemen.

6 incidenten vonden plaats op de Noordzee, 3 op de Waddenzee, 13 op het IJsselmeer en 7 op de Zeeuwse en Zuid Hollandse Stromen.
In totaal werden 38 eenheden van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ingezet, 13 eenheden van diverse reddingsbrigades, 7 keer verleende een lokale berger assistentie, 1 maal een politievaartuig en 2 maal een helikopter.

In alle gevallen werden de jachten en surfers veilig binnen gebracht. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Zeilbootje maakt slagzij
De KNRM van station Katwijk is zondagmiddag rond 14:40uur in actie gekomen voor een zeiljachtje dat slagzij maakte op de Noordzee ter hoogte van Katwijk nabij de NAM boei.

De bemanning op het zeiljachtje ‘Frida’ klonk behoorlijk in paniek. Reddingsboot ‘De Redder’ voer even later uit naar de opgegeven positie en trof inderdaad een vrouwelijke bemanning aan die in panieke waren. Allen waren Engelsen aan boord.

Daarop heeft de KNRM de vrouwen van boord gehaald en overgezet op de Redder. Daarna zijn de bemanningsleden van de KNRM overgestapt en maakten een sleepverbinding om het zeiljachtje van 6,5 meter naar Scheveningen te slepen. Dit ging niet zonder slag of stoot.

Ook de mast begaf het later onder de hoge golven en moest worden geborgen zodat hij geen gewonden kon maken. Bij de haven van Scheveningen aangekomen riep de Redder de reddingboot van Scheveningen op om te komen assisteren bij het binnen varen van de haven.

Het zeiljachtje werd in de jachthaven afgemeerd en de Redder keerde terug naar station Katwijk.
Provincie:
Tag(s):