maandag, 22. november 2010 - 19:08 Update: 08-07-2014 1:01

Leeftijd inschatten met druppeltje bloed

Rotterdam

Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld die het mogelijk maakt om met slechts één druppel bloed een inschatting te maken van de leeftijd van de persoon van wie deze bloeddruppel afkomstig is.

Onbekende dader
De geschatte leeftijd vormt een aanknopingspunt bij het opsporen van een onbekende dader van een misdrijf of bij het identificeren van slachtoffers van rampen. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het medisch vakblad Current Biology.

Tanden en botten
Om de leeftijd van een onbekende persoon te achterhalen, was het tot nu toe noodzakelijk om te beschikken over tanden of botten. Bij de meeste misdrijven zijn echter alleen bloedsporen te achterhalen. Dat maakte het noodzakelijk om te zoeken naar een methode waarmee uit bloed de leeftijd kan worden bepaald.

Voorspellen
Bepaalde DNA-moleculen in sommige bloedcellen nemen af naarmate iemand ouder wordt. “Op basis daarvan hebben we een betrouwbare en gevoelige, maar simpele test ontwikkeld”, zegt prof. dr. Manfred Kayser, hoogleraar Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC. “Hiermee kunnen we de leeftijdscategorie voorspellen van degene van wie het bloedspoor afkomstig is.”

Misdrijf of ramp
De nieuwe methode biedt naast het opsporen van onbekende daders van een misdrijf, ook aanknopingspunten voor het identificeren van slachtoffers van een treinramp, een natuurramp of een bomaanslag. In tegenstelling tot vliegtuigrampen, is het bij deze rampen vaak niet bekend wie de slachtoffers zijn. De leeftijd kan dan een belangrijke laatste sleutel vormen om de identiteit van een slachtoffer definitief vast te stellen.
Categorie:
Tag(s):