vrijdag, 13. augustus 2010 - 9:51

Leeuwarden test energiebesparende straatverlichting

Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden experimenteert van 16 augustus tot en met 30 september met energievriendelijke openbare verlichting op 14 locaties in de stad.

In de gemeente Leeuwarden staan circa 19.000 lantaarnpalen. De gemeenteraad heeft opdracht gegeven na te gaan of er nieuwe toepasbare ontwikkelingen op het gebied van de energiebesparing op openbare verlichting mogelijk zijn. Daarvoor zijn 14 experimenten ontwikkeld. Van het uitzetten van verlichting tot dynamische ledverlichting.
Bij de dynamische ledverlichting wordt het verlichtingsniveau geregeld op basis van verkeersintensiteit. Wanneer de situatie het toelaat wordt er omgeschakeld naar een lager verlichtingsniveau.

Openbare verlichting wordt zowel positief als negatief ervaren. Positief is het als wegen en paden worden verlicht wanneer mensen hier na zonsondergang gebruik van willen maken. Soms levert de verlichting hinder op. Hinder voor vogels en andere dieren, maar ook hinder doordat het bijvoorbeeld de (slaap)kamer in schijnt in plaats van enkel de straat te verlichten.

Leeuwarden roept tevens haar inwoners op mee te denken. Dit kan door middel van het invullen van de vragenlijst op Leeuwarden.nl.
Provincie:
Tag(s):