maandag, 18. januari 2010 - 11:03

Leugens over smeltende gletsjers

Klimaatverandering zal ertoe leiden dat mogelijk het grootste deel van de Himalaya-gletsjers in 2035 gesmolten zal zijn. Dit is een bewering van het klimaatpanel van de VN. De bewering zal worden ingetrokken, want inmiddels is gebleken dat zij nergens op gebaseerd is. Een blunder van het panel, zo blijkt uit een artikel van de Engelse krant de Times.

Inmiddels hebben wetenschappers van het OPCC, het VN-orgaan dat klimaatverandering bestudeert, toegegeven dat hun voorspelling gebaseerd is op een artikel in de The New Scientist, een populair wetenschappelijk tijdschrift. Het artikel was, acht jaar voor het verschijnen van het IPCC-rapport in 2007, al gepubliceerd.

Dat artikel zou zijn geschreven op basis van een kort telefonisch interview met Syed Hasnain, een weinig bekende Indiase wetenschapper van de Jawaharlal Nehru Universiteit in New Delhi. De inhoud van dit artikel is nooit wetenschappelijk onderzocht, maar, zo zei Syed Hasnain, gebaseerd op speculaties. Toch werd dit niet-wetenschappelijke artikel een belangrijke bron voor het IPCC. Jammer, want het IPCC is juist opgericht om ervoor te zorgen dat de wereldleiders de best mogelijke wetenschappelijke adviezen over klimaatverandering hebben.

In het arikel staat te lezen: "Gletsjers in de Himalaya slinken sneller dan in enig ander deel van de wereld en, indien dit in het huidige tempo doorgaat, is de kans dat zij in het jaar 2035 verdwenen zijn, en misschien wel eerder, zeer hoog als de aarde zich in het huidige tempo blijft opwarmen."

Maar zelfs gletsjerdeskundigen vinden deze bewering belachelijk en wijzen erop dat de meeste Himalaya-gletsjers honderden meters dik zijn en niet snel genoeg smelten om in 2035 verdwenen te zijn, tenzij er sprake zou zijn een enorme mondiale temperatuurstijging. De maximale snelheid van de daling van de gletsjersdikte is op het moment 2-3 meter per jaar en de meeste zijn veel lager.

Elsevier meldt in een artikel over gletsjers van zondag 17 januari dat volgens een Canadese professor een wetenschapper vorig jaar ook al melding zou hebben gemaakt van een rekenfout bij de VN. Zo zouden de gletsjers niet in 2035, maar in 2050 gesmolten zijn.

Volgens The Times gaat het mogelijk om de grootste dwaling van de VN in het klimaatonderzoek tot nu toe. Eerder bleek al dat er met cijfers geknoeid werd door het IPCC. Gegevens werden gemanipuleerd, waardoor de klimaatverandering erger leek dan in werkelijkheid het geval is, zo meldt Elsevier.
Categorie:
Tag(s):