woensdag, 29. september 2010 - 14:03

Levensgrote rode pijl geeft positie boor NZ-lijn aan

Amsterdam

Woensdagmorgen 29 september hebben de boorders van de Noord/Zuidlijn een 3,5 meter hoge rode pijl op het trottoir van het Damrak geplaatst. De pijl geeft de positie van tunnelboormachine ‘Noortje’ aan die zich op een diepte van 22 meter bevindt.

Naar verwachting hebben zij dan circa 215 meter van de westelijke tunnelbuis gebouwd en bevindt de boormachine zich ongeveer ter hoogte van Damrak 48-50. Het boorproces was tot nu toe al op de voet te volgen via de site www.hierzijnwij.nu maar met de bovengrondse pijl komt er een dimensie bij.

Projectleider Joost Joustra: ‘Weinig mensen die over het Damrak lopen zullen zich realiseren dat 22 meter lager een tunnel wordt gebouwd. Wij willen iedereen graag goed op de hoogte houden van de voortgang van het boren, want het is een belangrijk project in de stad. Bovendien vroegen een aantal van onze volgers op de site of we niet bovengronds kunnen laten zien waar Noortje is.’

De pijl, die 1200 kilogram weegt, zal in principe drie keer per week worden verplaatst: op maandag, woensdag en vrijdag.

Boor ‘Noortje’
Het boorproces van de westelijke tunnelbuis verloopt tot nu toe goed. Noortje bevindt zich op een diepte van bijna 22 meter en ligt volledig in de tweede zandlaag. Ze is zonder problemen de 100 jaar oude walmuur gepasseerd en boort nu aan de westkant van het Damrak richting Dam. De boorders hebben op dit moment inmiddels 136 tunnelringen gebouwd en zijn 209 meter gevorderd.
Provincie:
Tag(s):