dinsdag, 24. augustus 2010 - 10:45

Lichtekooien keren terug in het Kronenburgpark

Nijmegen

Frank Boeijen zong er al over in zijn hit ‘Kronenburgpark’, en in het weekend van 28 en 29 augustus gaat het weer gebeuren: de lichtekooien keren terug in een van de bekendste parken van Nijmegen.

Tijdens het dan plaatsvindende Gebroeders van Limburg festival zullen de dames van de Ghele Cousebant zich inleven in de rol van middeleeuwse prostituee.

Woordvoerster Jolijn Jagt verteld: “Net als in de middeleeuwen trekken wij met de mannen mee. We wonen tijdens het festivalweekend in het Kronenburgpark, waar de soldaten de stadsmuur belegeren. Het gilde van de Ghele Cousebant belichaamt een heel ander aspect van de middeleeuwen, en laat zien dat dit inderdaad een van de oudste beroepen op aarde is.”

De dames zullen zich tijdens hun optreden houden aan de middeleeuwse dress-code voor lichtekooien. In veel steden moesten dames van lichte zeden herkenbare kleding dragen om hen te kunnen onderscheiden van eerbare vrouwen. Jolijn: “Hier komt ook de naam van ons gilde vandaan: we dragen allemaal een gele kousenband. Geel was een kleur die toen met prostitutie werd geassocieerd, en elke stad had voorschriften hoe deze kleur in de kleding terug moest komen. Dat kon ook een gele jurk of een gele strik in het haar zijn. Een pikant detail is dat we tijdens onze act geen kousen dragen, waardoor onze enkels onbedekt zijn. Dit was in middeleeuwse tijden zeer onbehoorlijk. Met een diep decolleté konden dames goed wegkomen, maar de enkels moesten toch echt bedekt zijn.”

De Ghele Cousebant treedt op als onderdeel van het Gebroeders van Limburg festival, het grootste middeleeuwse festival van Nederland. Het laatste weekend van augustus wordt heel Nijmegen ondergedompeld in middeleeuwse sferen. In de hele binnenstad zijn er activiteiten. Hoogtepunten van het festival zijn de uitvoering van mirakelspel Mariken van Nieumeghen, de Valkhof Herleeft en de Blijde Incomste, de spectaculaire optocht op zondagmiddag.
Provincie:
Tag(s):