woensdag, 25. augustus 2010 - 19:39

Lichtenvoordse bloemencorso in aantocht

Lichtenvoorde

Het Lichtenvoordse bloemencorso is misschien wel het grootste evenement van de Achterhoek te noemen. Een spektakel dat jaarlijks door tienduizenden bezoekers wordt gadegeslagen.

Ieder jaar op de tweede zondag van september - dit jaar op 12 september - is het zover. Dan trekken twintig metershoge corsowagens versierd met meer dan 3,5 miljoen dahlia’s door de straten van dit Achterhoekse dorp. Het corso kent een jarenlange traditie, want in 2010 is het al voor de 81e (!) keer dat het evenement wordt gehouden. Het programma begint al om 12.30 uur met straat­theater, waarna om 14.00 uur het corso van start gaat.

In de winter, enkele maanden na het voorgaande corso beginnen de wagenbouwers alweer met het bedenken van een onderwerp voor het komende jaar. De eerste schetsen en ontwerpen resulteren vervolgens in een maquette, oftewel een heuse miniatuurwagen. In het voorjaar begint de echte bouw. Staal wordt gebogen en gelast. Er wordt getimmerd en er worden vormen gemaakt van papiermaché en piepschuim. Een dahliareus begint langzaamaan vorm te krijgen. Maar, voordat de dahlia’s erop gaan, wordt de wagen eerst in kleur gezet, zodat duidelijk wordt welke lijnen en kleuren de dahlia’s moeten volgen. Vanaf het weekend voorafgaand aan het corso gaan duizenden vrijwilligers aan de slag. Dan is het bloemen sorteren en plakken geblazen!

De onderlinge competitie tussen de wagenbouwers is groot. Bewegende onderdelen, zorgvuldig gekozen muziek, ondersteunende figuratie; iedere corsowagen vertelt zijn eigen verhaal. Iedere corsogroep heeft het doel de bezoekers te imponeren. Hoe hoger, hoe groter, hoe indrukwekkender: dat is waar het de corsobouwers om gaat. Vaak wordt er ingehaakt op de actualiteit en wordt er een thema gekozen dat volop in het nieuws is geweest. Zeker is dat de bezoeker zijn ogen uit zal kijken.

Informatie over het bloemencorso wordt verstrekt door VVV Lichtenvoorde, tel. (0544) 375 775. Hier zijn ook entree- en tribunekaarten in de voorverkoop. Kijk ook op www.bloemencorso.com
Provincie:
Tag(s):