donderdag, 17. juni 2010 - 19:03

Lied over historische stadsbrand Roermond gevonden

Roermond

Het Stedelijk Museum Roermond is tijdens de voorbereidingen van het Historiehuis gestuit op een bijzonder lied over de historische stadsbrand van Roermond in 1665. De gebeurtenis van de brand is voor het museum heel bijzonder, omdat het museum een kaart bezit uit 1671 waarop alle afgebrande panden zijn ingetekend.

Het lied over de tweede stadsbrand van Roermond komt uit een liederenboek dat tussen 1661 en 1668 is samengesteld door de Antwerpse liederenuitgever Denijs Bauwens. Het bijzondere aan de tekst is dat wetenschappers van de Liederenbank er inmiddels in zijn geslaagd de rijmschema's van de tekst te koppelen aan een melodie. Nieuwe teksten werden in die tijd vaak op al bestaande melodieën gemaakt. Zodoende beschikt Roermond nu over een lied uit de zeventiende eeuw met tekst én melodie.

Deze vondst krijgt een plek in de expositie ‘Stadsgeschiedenis’, dat getoond wordt in het Historiehuis. In deze expositie worden de bijzondere verhalen uit de rijke geschiedenis van Roermond verteld.
Provincie:
Tag(s):