maandag, 8. maart 2010 - 9:55

Limburgse ondernemers hebben vertrouwen in economie

Venlo

Het vertrouwen van de Limburgse ondernemers in de economie stijgt. Vooral qua werkgelegenheid zijn de verwachtingen iets beter, al blijft binnen een aantal sectoren onzekerheid bestaan. De over het laatste kwartaal van 2009 gerapporteerde omzetcijfers zijn verbeterd. Dit en meer blijkt uit de Limburgse resultaten van de eerste meting van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) in 2010.

Ten opzichte van drie maanden geleden is de Kwartaalindex van Ondernemersvertrouwen behoorlijk gestegen. De Limburgse verwachtingen overstijgen voor de eerste keer de landelijke.

Op het gebied van personeel zijn de ondernemers iets beter gestemd. Toch gaan in een aantal sectoren nog klappen vallen, zo is de verwachting. Ongeveer 40% van de ondernemers in de bouw, makelaardij, horeca en reisbranche verwacht nog steeds personeel af te moeten stoten in het huidige kwartaal.
Over de ontwikkeling van het economisch klimaat heerst vooral in Midden-Limburg optimisme. Ruim een kwart van de ondernemers in deze regio verwacht een verbetering. Ondernemers in het zuiden van de provincie zijn terughoudender. Hier verwacht nog geen 10% een verbetering van het economisch klimaat.

De gerapporteerde omzetcijfers over het laatste kwartaal van 2009 zijn bemoedigend. Toch zijn de verwachtingen op dit moment weer een stuk minder. Vooral ondernemers in de bouw voorspellen een lagere omzet in het huidige kwartaal.
De meeste ondernemers stellen dat investeringen nog steeds dienen te worden uitgesteld. Toch is ook hierin verbetering zichtbaar ten opzichte van de vorige kwartalen. Het aantal ondernemers dat het weer aandurft om te investeren neemt langzaam toe.

De door Limburgse ondernemers gerealiseerde exportcijfers in de laatste maanden van 2009 zijn beter dan de cijfers van de maanden hiervoor. Ook de verwachtingen voor het huidige kwartaal verbeteren ten opzichte van de verwachtingen van drie maanden geleden. De exportverwachtingen zijn in de rest van Nederland een stuk minder.

Ten opzichte van de vorige twee kwartalen geven meer bedrijven aan geen productiebelemmeringen te ervaren. Slechts 2% van de bedrijven vindt dat een tekort aan arbeidskrachten de productie belemmert. Ruim 35% van de bedrijven geeft aan dat er nog steeds sprake is van onvoldoende vraag.
Provincie:
Tag(s):