vrijdag, 12. november 2010 - 17:31

Luister naar de jongeren in de jeugdzorg

Arnhem

'Luister nou eens naar de jongeren zelf.' Die oproep doen de organisatoren van de vijfde Week van de Jeugdzorg. Niet praten óver jongeren in de jeugdzorg, maar luisteren naar hun verhalen en die van hun ouders en medewerkers in de jeugdzorg.

Dat is het doel van meer dan 50 organisaties die deze week samen met de provincie Gelderland organiseren. Van 13 tot en met 20 november 2010 worden in Gelderland verschillende activiteiten georganiseerd om bijzondere en vaak roerende verhalen uit de jeugdzorg naar buiten te brengen.

Jongeren uit verschillende zorginstellingen reizen in de Week per bus langs vijf middelbare scholen. In gastlessen vertellen ze waarom zij met jeugdzorg te maken kregen en wat jeugdzorg kan doen voor jongeren. Ambassadeur Sara Kroos reist op dinsdag 16 november mee om over haar eigen ervaringen met jeudzorg te vertellen. De website thabus.nl (zie Links) biedt dit jaar ook informatie speciaal voor ouders.

Negen burgemeesters, 36 wethouders, negen statenleden en twee gedeputeerden hebben zich aangemeld voor een stage bij een instelling voor jeugdzorg. Zij maken hierbij kennis met het dagelijkse werk en de dilemma’s van de hulpverleners. Ook horen zij uit eerste hand de verhalen van de jongeren.

Voor de titel Gelderse Jeugdzorgheld zijn dit jaar 53 kandidaten voorgedragen. In de vaak bijzondere aanmeldingen vertellen jongeren, ouders of collega’s waarom hun 'held' in het zonnetje gezet mag worden. De kandidaten zijn professionals en vrijwilligers die zich bijzonder inzetten voor jongeren met problemen Op zaterdagmiddag 20 november wordt in het Arnhemse Luxor Live bekend wie de Gelderse jeugdzorgheld 2010 is.

De provincie is verantwoordelijk voor de geïndiceerde jeugdzorg. Het huidige kabinet is van plan deze verantwoordelijkheid over te hevelen naar de gemeenten. Sinds kort flakkert deze discussie echter weer op, nu steeds meer gemeenten hebben laten weten niet op deze nieuwe taak zitten te wachten.
Tijdens de Gelderse Jeugdconferentie in het Huis der Provincie heeft gedeputeerde Esmeijer al laten weten dat hij zal blijven werken volgens de huidige regels, zolang er geen andere wet is. Wel blijft Gelderland experimenteren met vormen van hulpverlening zonder indicatie.
Het totale programma van de week is te vinden op www.weekvandejeugdzorggelderland.nl
Provincie:
Tag(s):