vrijdag, 17. december 2010 - 10:38 Update: 08-07-2014 1:01

LUMC: 'Tarwe met veilige gluten is mogelijk'

Leiden

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, hebben ontdekt hoe tarwegluten gemaakt kan worden dat veilig is voor patiënten met coeliakie.

Bij ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking veroorzaakt het eten van gluten - een mengsel van eiwitten in tarwe - een reactie van het afweersysteem die leidt tot de ziekte coeliakie, een chronische darmontsteking. De enige remedie is een levenslang strikt glutenvrij dieet waarvoor het voedingspatroon drastisch moet worden aangepast.

De onderzoekers hebben nu ontdekt dat er natuurlijke varianten van gluteneiwitten bestaan die verschillen in de mate waarin ze gevaarlijk zijn voor patiënten met coeliakie. Verder laten de onderzoekers zien dat gluteneiwitten gemaakt kunnen worden die veilig zijn voor patiënten met coeliakie, door de eigenschappen van de minder gevaarlijke gluteneiwitten met elkaar te combineren.

De realisatie hiervan zal nog zeker jaren duren maar de verwachting is dat dit zal leiden tot de ontwikkeling van kwalitatief veel betere voedselproducten voor patiënten met coeliakie.
Categorie:
Tag(s):