zondag, 26. december 2010 - 11:38

Luxe hotelketen haalt foie gras van menukaart

De luxe hotelketen Eden Hotel Group haalt per 1 januari 2011 foie gras van de menukaart. Dat heeft ze Wakker Dier in een brief laten weten.

De keten omvat 17 luxe hotels. Directeur Leon Dijkstra vindt de productie van de eenden- en ganzenlever te dieronvriendelijk en niet passend bij een maatschappelijk verantwoord beleid.

Eerder wees Wakker Dier de hotelketen middels een brief op het dierenleed achter foie gras. Eden Hotel Group is een van de vele hotelketens in Nederland die gestopt is met het serveren van dit dieronvriendelijke product.

Vorig jaar stopte onder andere NH Hoteles, Bilderberg, Carlton, Mövenpick, Marriott Hotels, WestCord Hotels, Sheraton en Pulitzer. Hotelketens, zoals Okura, die dit dierenleed nog serveren, lijken uitzonderingen te zijn geworden in Nederland. Op dit moment voert Wakker Dier op de radio campagne met Jort Kelder om de laatste restaurants en consumenten te overtuigen.

Beluister de Spot: http://wakkerdier.nl/downloads/?file=WakkerDier-JortFoieGras-R20.mp3

De consumptie van foie gras in Nederland neemt de laatste jaren sterk af, bleek uit onderzoek van Wakker Dier naar de import- en exportcijfers van het CBS dat de stichting deze week bekend maakte(1). Vanwege het ernstige dierenleed daalt de populariteit steeds verder.

Voor de productie van foie gras worden ganzen en eenden gedwangvoederd. Met een lange buis in de keel wordt driemaal daags een vette maïspap in de maag van de dieren gepompt. Hierdoor zwelt de lever op tot vier à tien keer de normale grootte. Dit gaat gepaard met spijsverteringsziektes, verwondingen aan keel en nek, ademhalingsproblemen en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. De dieren worden dermate vet dat sommige aan het eind amper meer kunnen lopen(2). Deze productiemethode is zo dieronvriendelijk dat het in Nederland verboden is. In 2006 verkozen Nederlanders foie gras tot het meest foute kerstgerecht, bleek uit onderzoek van Team Vier in opdracht van Wakker Dier.

Ook vele winkel- en horecabedrijven lieten in de jaren foie gras links liggen: Bijenkorf, Makro, Lucas Klamer, het restaurant van de Tweede Kamer, Rabobank, PGGM, KLM en vele restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken.

1 “Consumptie van foie gras in drie jaar gehalveerd” http://www.wakkerdier.nl/persbericht/569/Consumptie_foie_gras_in_drie_ja...

2 Report of the Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare (SCAHAW), 1998, http://www.wakkerdier.nl/docs/ec_rapport_foiegras.pdf
Provincie:
Tag(s):