maandag, 19. april 2010 - 20:21

Maandagavond eerste vluchten vanaf Schiphol

Schiphol

Maandagavond zijn de eerste vluchten van Schiphol vertrokken. Dat zei minister Eurlings vanavond op een persconferentie op Schiphol-Oost na Europees overleg.

Het gaat om drie vluchten naar New York, Dubai en Sjanghai. Het zijn vooral lange afstand vluchten met reizigers die al dagen lang op de luchthaven vastzitten.

Binnen het Europese luchtruim wordt vanaf nu per regio bekeken of er gevlogen kan worden. In gebieden met weinig vulkanische as kan, onder bepaalde omstandigheden, nu gevlogen worden. Vanavond al stegen de eerste vliegtuigen op vanaf Schiphol.

Minister Eurlings is verheugd met dit gezamenlijke besluit: “Samen met de sector hebben we ons hard gemaakt voor meer realiteitszin in het Europese luchtruim. Daarom waren we in Nederland zo vroeg met testvluchten en metingen naar de hoeveelheid as. Het resultaat van vandaag is een grote stap in de goede richting. Ik ben blij dat Europa nu ook vliegverkeer weer mogelijk maakt.”

Binnen de Europese Unie worden zones in het luchtruim vastgesteld. Gebieden met zone 1 hebben te veel as in de lucht zodat daar niet veilig gevlogen kan worden. Zone 2 heeft beperkte hoeveelheden as. Daar kan onder voorwaarden gevolgen worden. Dit wordt per vlucht bekeken. Zone 3 zijn gebieden waar geen vulkanisch as in de lucht zit.

De Europese Unie heeft nu besloten dat in gebieden met een beperkte hoeveelheid as in de lucht onder speciale voorwaarden gevlogen kan worden. Binnen Nederland zijn deze voorwaarden onder meer dat er goed zicht is en met daglicht gevlogen moet kunnen worden. Ook stelt de Inspectie Verkeer en Waterstaat extra maatregelen en controles verplicht. Per vlucht wordt een afweging gemaakt of die uitgevoerd kan worden. Het luchtruim blijft voor overig verkeer gesloten.

In de komende uren wordt hard gewerkt om het luchtverkeer op Schiphol verder op te starten.
Provincie:
Tag(s):