zondag, 24. oktober 2010 - 17:56

Maasgouw beste natuur- en landschapsgemeente van Nederland

Maasgouw

De gemeente Maasgouw heeft het predikaat ‘beste natuur- en landschapsgemeente 2010’ gekregen. Op donderdag 21 oktober werd in Driebergen tijdens een landelijk symposium over biodiversiteit de prijs uitgereikt. Die bestaat uit een kunstwerk en een bijbehorende cheque van 5000 Euro.

De stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) had eerder de gemeente genomineerd voor de competitie ‘Het Landschap ben je Zelf’. Deze jaarlijkse competitie voor gemeenten is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en is bedoeld om de aandacht te vestigen op het belang van goed landschapsbeheer bij overheden en burgers. Dit jaar stond de prijsvraag in het teken van biodiversiteit. Opmerkelijk is dat de prijs nu voor de tweede keer op rij in Limburg terecht komt. Vorige jaar was de gemeente Margraten winnaar.

De jury was het meeste onder de indruk van de Limburgse nominatie omdat de gemeente Maasgouw als geen ander concrete resultaten heeft behaald en daarbij ook nog eens op voorbeeldige wijze de bevolking betrekt. Op de Beegderheide bijvoorbeeld groeien dankzij de inspanning van de gemeente weer meer klokjesgentianen en zijn zeldzame vogels als boomleeuwerik en nachtzwaluw teruggekeerd of in aantal toegenomen. Bij het werk op de Beegderheide betrekt de gemeente plaatselijke vrijwilligers (Vrienden van de Beegderheide). Ook organiseert de gemeente daar regelmatig (vakantie)werkkampen. De gemeente bevordert niet alleen op de Beegderheide De snelle aanleg van enkele bevertunnels elders was ook een reden voor de nominatie. Verder liet de jury meetellen dat de gemeente creatief gebruikt maakt van alle beschikbare faciliteiten en financieringsmogelijkheden, en daarmee zichtbaar maakt dat investeren in natuur en landschap loont.
Provincie:
Tag(s):