woensdag, 22. december 2010 - 22:21

Marijke Zaalberg Drent van het Jaar

Westerbork

Marijke Zaalberg is woensdag gekozen tot Drent van het Jaar. Zij kreeg de meeste stemmen van de kijkers en luisteraars van RTV Drenthe.

Een nominatiecommissie had Marijke Zaalberg voorgedragen voor de titel, omdat zij zich bijzonder inzet voor de kinderen van Haïti. Drie keer per jaar reist ze van haar woonplaats Westerbork naar Haïti.

Marijke Zaalberg richtte in 1998 de Stichting Naar School in Haïti op. In maart 1999 begon ze haar eerste klasje in Kenscoff met 24 ondervoede kinderen. Nu zijn er verschillende scholen, die door zo’n 11- honderd kinderen worden bezocht.

Haïti werd begin 2010 getroffen door een zware aardbeving. Duizenden mensen kwamen om en de schade aan gebouwen was enorm. De scholen van Marijke werden niet direct getroffen, maar toch was er veel hulp nodig. Marijke Zaalberg en haar Stichting Naar School in Haïti hebben daarom dit jaar een grote hoeveelheid goederen naar Haïti gebracht.

De verkiezing Drent van het Jaar is een initiatief van RTV Drenthe, bedoeld om inwoners van Drenthe die een bijzondere prestatie hebben verricht in het zonnetje te zetten. Dit jaar waren er vier genomineerden. Behalve op Marijke Zaalberg kon er gestemd worden op striptekenaar Jan Kruis, die dit jaar de eerste Marten Toonder Prijs kreeg voor zijn hele oeuvre, skeeleraar Ingmar Berga, die het EK-marathon skeeleren won en de vierde kandidaat was Mathijs ter Bork, die is uitgeroepen tot Leraar van het Jaar 2010.

Via internet, sms of telefoon brachten veel mensen hun stem uit. Marijke Zaalberg won met ruim 30 procent. Jan Germs, winnaar van vorig jaar, reikte de prijs uit: een glazen kroon, gemaakt door kunstenares Edith Benedictus uit Hooghalen. Een blij verraste Marijke Zaalberg beschouwt de uitverkiezing als een bijzondere eer en een ondersteuning van haar werk in Haïti.
Provincie:
Tag(s):