donderdag, 23. september 2010 - 13:13

Marine blaast piratenschip op

Den Haag

De bemanning van het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Amsterdam heeft woensdagmiddag voor de kust van Somalië een van piraterij verdachte boot onderschept.

Aan boord bevonden zich 4 personen die materiaal bij zich hadden dat wordt gebruikt bij piraterij. Het is de eerste keer tijdens haar bijdrage aan de antipiraterij-missie Atalanta dat het bevoorradingsschip piraten heeft aangehouden.

Het bootje, een zogenoemde whaler, werd gespot door de boordhelikopter van de Amsterdam. Twee snelle boten, met hierin een speciale eenheid van het Korps Mariniers, werden gelanceerd en zetten koers naar de piraten. Ondersteund vanuit de lucht hebben de mariniers de whaler genaderd en de piraten overmeesterd.

Foto’s als bewijs
De piratenwhaler had grote hoeveelheden brandstof aan boord, voldoende om op afstanden groter dan 2000 km van de Somalische kust te kunnen opereren. De 4 personen zijn allen van Somalische afkomst.

Het bootje werd ontdekt nadat vanuit de lucht diverse verkenningsvluchten in de nabijheid van een piratenkamp waren uitgevoerd. Hierbij werden 2 piratengroepen met whalers onderkend, die waren uitgerust met materialen voor piraterij-activiteiten. Dankzij foto's van de verkenningvlucht kon worden bewezen dat deze groep gelieerd was aan de piratenkampen.

De andere whaler die tijdens de verkenning was gedetecteerd, werd eerder die dag door het Spaanse marineschip Galicia en de boordhelikopter van Hr. Ms. Amsterdam gestopt en doorzocht.

De bemanningsleden van de door de Amsterdam aangehouden whaler hebben hun verklaringen afgelegd. Vervolgens zijn zij door het Nederlandse marinepersoneel nabij een Somalisch strand afgezet. Het in beslag genomen bootje is vernietigd.
Provincie:
Tag(s):