woensdag, 8. december 2010 - 16:12

Marine ruimt dit jaar 100ste explosief op Noordzee

Mijnenjager Hr. Ms. Hellevoetsluis heeft vandaag op de Noordzee het 100ste explosief van dit jaar tot ontploffing gebracht.

Vissersvaartuig ‘Vertrouwen’ kreeg de bom eerder deze week in zijn netten. Deze 100ste ruiming is het totaal van alle mijnenjagers.

Door het ruimen van bommen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog houden de mijnenjagers van de marine de zee, kustwateren en havenmondingen mijnenvrij. Vissers treffen nog wekelijks explosieven aan op de Noordzee. Dat die na ruim een halve eeuw nog steeds levensgevaarlijk zijn, werd duidelijk op 6 april 2005. Drie opvarenden van een Nederlandse visserskotter kwamen die dag om het leven, toen een opgeviste vliegtuigbom op het dek ontplofte.

Jacht
Voor de marine was dit ongeval aanleiding de jacht op mijnen, bommen, granaten en torpedo’s, in samenwerking met de Belgische zeemacht, te intensiveren. Ook de Nederlandse visserij werkt actief mee door opgeviste explosieven te markeren en aan de kustwacht te rapporteren. Sinds april 2005 ruimde de marine 646 bommen. Daarnaast zijn er door de EODD (Maritieme Component) nog 220 ruimingen uitgevoerd vanaf zandzuigers die werkzaam zijn op de Noordzee.
Provincie:
Tag(s):