woensdag, 18. augustus 2010 - 16:22

Marineduikers zorgen voor veilig IJ tijdens Sail

Amsterdam

Terwijl Amsterdam zich opmaakt voor Sail 2010, liggen 15 duikers van de Koninklijke Marine in het donkere water van het IJ. Op verzoek van het Korps Landelijke Politiediensten speuren zij de bodem af naar ongewenste objecten.

Met het duikvaartuig Hydra als platform ‘sweepen’ de militairen van de Duik- en Demonteergroep (DDG) vakkundig en snel de afmeerlocaties van diverse schepen.

Zij maken daarbij gebruik van het zogenoemde Remote Environmental Monitoring System, een onderwaterrobot die met hoogwaardige sonarapparatuur de bodem snel in kaart brengt. Als er objecten worden gevonden die de scheepvaart in de weg zitten, kunnen deze nog voor de Sail-In parade op donderdag worden verwijderd.

Mochten de duikers onder water een explosief aantreffen dan maken de collega’s van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie die onschadelijk. De marineduikers blijven tot het einde van Sail beschikbaar voor politie en brandweer.

De DDG ondersteunt steeds vaker de civiele autoriteiten. Zowel bij het opsporen van drugs of stoffelijke overschotten, als bij calamiteiten. De eenheid wordt ook ingezet voor de beveiligingstaak. Zo voert de DDG standaard een preventief bommenonderzoek uit bij staatsbezoeken, evenementen en havenbezoeken van buitenlandse oorlogsschepen.
Provincie:
Tag(s):