vrijdag, 8. oktober 2010 - 15:47

Medewerkers bagagekelder Schiphol veroordeeld voor diefstallen

Schiphol

De Rechtbank Haarlem heeft op vrijdag uitspraak gedaan in de zaak tegen 20 verdachten, allen op Schiphol werkzaam in de bagagekelder. ‘Zij zijn verdacht van diefstal van allerlei luxegoederen uit de bagage van passagiers’, meldt de rechtbank Haarlem vrijdag.

Van deze verdachten zijn er vier bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. De rechtbank heeft geoordeeld dat uit de videobeelden niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat deze verdachten daadwerkelijk goederen uit de bagage hebben gestolen.

Voor zover zij hebben bekend iets te hebben weggenomen, is niet zeker dat dit in de ten laste gelegde periode is gebeurd. Het feit dat zij de bagage wel meermalen hebben doorzocht, kan niet tot een veroordeling leiden omdat er geen poging tot diefstal ten laste is gelegd.

De rechtbank heeft de overige verdachten veroordeeld voor meerdere diefstallen uit reizigersbagage tot straffen variërend van een werkstraf van 80 uur tot een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

Bij de hoogte van de straf is meegewogen dat de reizigers hun bagage bij het inchecken in goed vertrouwen hebben afgestaan en dat de dieven daar misbruik van hebben gemaakt. Verder telt mee dat zeer veel bagagestukken zijn doorzocht waarbij heel vaak goederen werden weggenomen.

Signaal
Ook de maatschappelijke afkeuring van dit gedrag en de aantasting van de goede naam van Schiphol komen in de opgelegde straf tot uiting. Daarnaast heeft de straf ten doel een signaal aan de bagagemedewerkers op Schiphol te geven dat tegen dergelijke diefstallen strafrechtelijk wordt opgetreden.

Voor de zwaarst gestrafte verdachten ten slotte weegt in hun nadeel mee dat zij zich stelselmatig en vrijwel dagelijks met deze bagagediefstallen hebben beziggehouden.
Provincie:
Tag(s):