donderdag, 23. september 2010 - 20:19

Meer kennis en slagkracht tegen overlast, verloedering en fraude

Tilburg

Na intensieve voorbereiding start momenteel in de regio Tilburg een project tegen georganiseerde criminaliteit. Doel is combineren van informatie, inzicht krijgen in structuren, samenwerken van diensten en daardoor effectief bestrijden en tegenhouden van misdaad, overlast en fraude. Dit project heet MOOT en is een samenwerking van de gemeente Tilburg met Politie, Openbaar Ministerie, UWV, RCF kenniscentrum handhaving, Belastingdienst, SIOD, SVB, RIEC en de Arbeidsinspectie.

Groepen waar de projecten van MOOT zich op richten zijn onder meer betrokken bij belasting- en uitkeringsfraude, hennepkwekerijen, witwassen of fraude met vastgoed. Dit leidt niet alleen tot bijvoorbeeld aanhoudingen via strafrecht.

Vaak zal er ook sprake zijn van bestuursrechterlijke aanpak. Dit resulteert in boetes, beslagleggingen en onmogelijk maken van illegale praktijken. Op basis van de analyses van MOOT kunnen de eerste acties
van de samenwerkende instanties op korte termijn verwacht worden.
Het team richt zich ook op mogelijke connecties tussen boven- en onderwereld.

Informatie komt vanuit verschillende organisaties op tafel, waardoor verbanden aan het licht komen. Voor de gemeente een krachtig wapen, omdat ze zo kan voorkomen dat ze ongewild activiteiten faciliteert door bijvoorbeeld vergunningen te verlenen aan bedrijven die als
dekmantel voor witwaspraktijken fungeren. Ook kan uitkeringsfraude tegen gegaan worden bij bijvoorbeeld individuen die leven van criminele opbrengsten.
Provincie:
Tag(s):