donderdag, 7. oktober 2010 - 9:16 Update: 08-07-2014 1:02

Meer verlies op eigen huis bij gedwongen verkoop

Utrecht

Steeds meer mensen die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebben, moeten gedwongen hun huis met verlies verkopen.

In de eerste drie kwartalen van 2010 zijn in totaal 985 declaraties ontvangen in verband met een gedwongen verkoop met verlies. Dit is ten opzichte van dezelfde periode in 2009 (545) een toename van 80%.

Deze toename van het aantal gedwongen verkopen laat zich vooral verklaren door een sterke groei van het aantal gedwongen onderhandse verkopen met verlies als gevolg van echtscheiding (45% van het totaal).

“Het aantal echtscheidingen is niet gestegen, maar momenteel leidt een echtscheiding vaker tot een verlies dan in het verleden,” stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van de Nationale Hypotheek Garantie. “Achtergrond hiervan is dat de waarde van woningen de afgelopen jaren niet is gestegen. Hierdoor zijn de ‘kosten koper’ bij een volledige financiering nog niet terugverdiend. Dat betekent in die gevallen per definitie een verlies. Dit is een blijvend punt van zorg indien en voor zolang een positieve prijsontwikkeling van koopwoningen uitblijft.”
Categorie:
Tag(s):