maandag, 30. augustus 2010 - 10:05 Update: 08-07-2014 1:03

Meest exclusieve limonade van Nederland niet te koop

Amsterdam

In september maakt de grootste limonadefabriek van Nederland limonade die niet te koop is.

De limonade is alleen bestemd voor kinderen van acht basisscholen uit de regio Zaandam, Haarlem en Purmerend. Zij doen namelijk mee aan de DRINKstudie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Voor dit onderzoek drinken ze anderhalf jaar dagelijks een blikje perzik-, citroen-, mango- of frambozenlimonade. De studie ging in december 2009 van start. Afgelopen maandag is de studie weer begonnen na een zomerstop van zes weken.

De DRINKstudie onderzoekt wat er gebeurt met kinderen als je de suiker uit hun frisdrank of limonade weglaat. Worden ze daar slanker van of nemen ze gewoon een koekje of boterham extra? Er doen 600 kinderen aan mee. 300 kinderen drinken dagelijks limonade met suiker en 300 limonade zonder suiker. Aan de blikjes is niet te zien wat er in zit dus niemand weet wie wat drinkt. De deelnemers zijn gemiddeld acht jaar oud en even zwaar als andere Nederlandse kinderen van hun leeftijd.

De kinderen drinken nog limonade tot de zomervakantie 2011. Vanaf september krijgen ze wekelijks een zegeltje bij hun blikjes. Hiermee sparen ze voor mooie prijzen. Ook gaan de kinderen treklipjes van de blikjes verzamelen voor het VU ziekenhuis. Daar maken zieke kinderen er armbanden van.

De resultaten van de DRINKstudie worden in 2012 verwacht.
Categorie:
Tag(s):