zondag, 28. november 2010 - 16:55 Update: 08-07-2014 1:01

Mido redt in Venlo positie van Ajax-trainer Jol

[Elf-Voetbal] De positie van trainer Martin Jol bij Ajax lijkt weer voor even gered. Op de valreep van november boekten de hoofdstedelingen toch nog een zege in competitieverband. Al werd Jol gered door Mido, die als invaller de ban brak. VVV-Venlo werd in een slecht duel met 0-2 verslagen.

Met een lange sprint richting de dug-out ging de Egyptenaar in de 62e minuut naar de dug-out van Ajax, op zoek naar trainer Martin Jol. Vervolgens vloog de aanvaller zijn trainer in de armen. Daarmee steunde Mido opzichtelijk de keuze van de oefenmeester van de Amsterdammers om na 56 minuten de teleurstellende Christian Eriksen te vervangen door Mido en hem centraal in de spits te posteren. Mounir El Hamdaoui moest daardoor een linie zakken. Maar Mido deed zijn werk. Hij reageerde alert op een mislukt schot van Eyong Enoh en joeg de bal met de buitenkant van de schoen in de lange hoek. Opvallend leverde het vanuit het Ajax-vak direct de spreekkoren 'Jol, rot op' op.

Datzelfde publiek had na exact 38 minuten massaal al het 'Wij willen Ajax zien' aangehaald. Dat gebeurde in een zeer slechte eerste helft. Niet alleen van de kant van Ajax overigens. Ook VVV-Venlo bakte er voor haar thuispubliek weinig aan. Al verliepen de eerste vijf minuten nog wel spectaculair. Zo eindigde een geweldige afstandspegel van Alex Nkume in de tweede minuut in het zijnet en kopte Michael Uchebo een minuut later naast. Trainer Jan van Dijk koos er immers voor om met slechts twee aanvallers te opereren en zijn principe met vleugelspitsen overboord te zetten.

Ajax wist zich nauwelijks in te stellen op deze speelwijze. Al kreeg Urby Emanuelson al in de zesde minuut een enorme kans om zijn ploeg op een 0-1 voorsprong te brengen. Hij kreeg de bal panklaar van Miralem Sulejmani, maar produceerde enkel lucht. Daarbij was direct het kruit van de eerste helft verschoten. Een vrije trap van Balazs Toth en een kopbal van Ruud Boymans was het enige dat de gastheren er tegenover konden zetten.

Het noopte Jol in de rust al tot het inbrengen van een debutant. Aras Özbiliz, een aanvaller van twintig jaar uit de eigen jeugdopleiding, ging als linksbuiten spelen. Teemu Tainio, voor het eerst dit seizoen in competitieverband aan de aftrap, mocht na 45 minuten achterblijven in de kleedkamer. Özbiliz had daar ook net zo goed kunnen blijven, want opvallen deed hij niet. Zijn opvallendste actie was een voorzet die direct over de achterlijn zeilde.

Na de treffer van Mido gooide Miralem Sulejmani de wedstrijd in de 70e minuut op slot. Weggestuurd door El Hamdaoui schoot de Serviër, die al enkele dotten van kansen liet liggen, via de vingertoppen van doelman Kevin Begois onberispelijk raak: 0-2. In de resterende speeltijd poogde VVV-Venlo met het inbrengen van Ahmed Musa nog iets te forceren. De defensie van Ajax wankelde lichtjes, meer niet.

El Hamdaoui en Sulejmani pakten beiden nog een gele kaart mee, na respectievelijk een vermeende elleboogstoot en een tik in het gezicht van Musa. Direct gemakkelijk voor de KNVB, dat de incidenten niet meer zwaarder kan bestraffen nu.