maandag, 13. december 2010 - 12:42

Milieudefensie: Nederlanders beleggen onbewust in extreem vervuilende oliewinning

Amsterdam

Nederlanders hebben via pensioenfondsen 1,6 miljard euro belegd in de extreem vervuilende oliewinning uit teerzand.

Dat blijkt uit onderzoek dat Milieudefensie vandaag openbaar maakt. Nederlandse pensioenfondsen dragen zo bij aan de uitstoot van extra broeikasgas en aan de vernietiging van Canadese oerbossen. Zonder het te weten financieren veel Nederlanders op deze manier een uitermate vervuilende vorm van oliewinning.

Teerzanden zijn gebieden waar zware aardolie gemengd is met klei en zand. Doordat deze olie veel moeilijker is te winnen kost dit meer energie en veroorzaakt het meer CO2- uitstoot. Benzine produceren uit teerzand kost driemaal zoveel CO2 als benzine raffineren uit normale olie. Daarnaast worden voor deze olie grote gebieden afgegraven of doorkruist door pijpleiding netwerken waarvoor oerbossen worden omgekapt. Uit het onderzoek van Profundo blijkt dat de 1,6 miljard euro nu nog maar 0,2 procent van de totale investeringen van de pensioenfondsen betreft.

Uit eerder onderzoek door Milieudefensie bleek dat olieconcern Shell in de toekomst steeds meer olie uit extreem vervuilende grondstoffen als teerzand wil gaan halen. Volgens Milieudefensie is het dan ook zaak nu in te grijpen. “Het tij is nu nog te keren, we roepen pensioenfondsen en oliebedrijven dan ook op om niet meer te investeren in deze extreme vervuiling,” aldus Geert Ritsema, coördinator oliewinning bij Milieudefensie. Milieudefensie wil dat de oliebedrijven en pensioenfondsen juist in duurzame energie gaan investeren.

Het onderzoek is gedaan onder Nederlandse pensioenfondsen. Via www.milieudefensie.nl/teerzanden kan iedereen zijn of haar pensioenfonds aanschrijven om investeringen in teerzandprojecten te staken.
Provincie:
Tag(s):