dinsdag, 16. maart 2010 - 18:02

Milieudefensie wil bouwstop vee-industrie

Milieudefensie roept politici en beleidsmakers een bouwstop af te kondigen en een einde te maken aan de huidige vee-industrie. De uitbraken van Q-koorts en opkomst van resistente ziekteverwekkers leggen opnieuw de risico’s van ongebreidelde schaalvergroting en intensivering van de vee-industrie bloot.

De behandeling van het Noord-Brabantse burgerinitiatief ‘Megastallen Nee!’ aanstaande vrijdag moet worden aangegrepen om de vee-industrie om te vormen naar duurzame en diervriendelijke gezinsbedrijven.

Op 19 maart behandelt Noord-Brabant het burgerinitiatief ‘Megastallen Nee!’, dat mede dankzij Milieudefensie door meer dan 33.000 Brabanders is ondersteund.

In Noord-Brabant is de opmars van megastallen ongekend: bij Milieudefensie zijn bijna dertig plannen bekend voor grootschalige varkens- en pluimveehouderijen. De recente intensivering en schaalvergroting in de geitenhouderij laat zien hoe onberekenbaar en risicovol deze ontwikkelingen zijn. Door de uitbraak van Q-koorts zijn duizenden mensen ziek geworden en zijn al tien doden te betreuren. Dat juist Noord-Brabant het hardst getroffen wordt door deze crisis is geen toeval. Nergens ter wereld leven zoveel landbouwhuisdieren samen met zoveel mensen: 2,5 miljoen burgers leven tussen 32 miljoen varkens, kippen, geiten en runderen.

In een brief roept Milieudefensie de provinciale politici op een bouwstop in te voeren totdat de resultaten van het onderzoek naar gezondheidsrisico's van de intensieve veehouderij bekend zijn. De verwachting is dat deze begin volgend jaar beschikbaar zijn.
Provincie:
Tag(s):