maandag, 22. november 2010 - 20:51

Militaire oorlogsslachtoffers herbegraven op Grebbeberg

Rhenen

Soldaten Anne van Oosten en Berend Mulder worden donderdag 25 november herbegraven op Militair Ereveld Grebbeberg. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) en militairen van het 45 Pantserinfanteriebataljon dragen zorg voor de ceremonie.

Beide soldaten kwamen om tijdens de meidagen van 1940 en zijn begraven in een civiel graf in Nederland. De Koninklijke Landmacht graaft op verzoek van de nabestaanden en door tussenkomst van de Oorlogsgravenstichting (OGS) de stoffelijke resten op en brengen deze over naar de Grebbeberg in Rhenen. Daar worden ze met militair ceremonieel naar hun laatste rustplaats gebracht. Het militair ceremonieel wordt verzocht door het 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland.

Soldaat Anne van Oosten maakte deel uit van het 1e Regiment Infanterie en sneuvelde 10 mei 1940 in Oestgeest. Soldaat Berend Mulder kwam ook op 10 mei 1940 om het leven in het buurtschap Tweede Tol, destijds de gemeente Dubbeldam. De zware gevechten kostten in totaal veertien soldaten van het 17e Regiment Artillerie het leven.

De taak van de BIDKL bestaat uit het opsporen, bergen, identificeren en overdragen van vermiste militaire, civiele- en verzetsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Voor de opgraving en overbrenging door de BIDKL van oorlogsslachtoffers uit particuliere graven naar de Erevelden Loenen en Grebbeberg, hebben Defensie en de OGS een convenant gesloten. De Oorlogsgravenstichting verzorgt de aanleg, inrichting, instandhouding en verzorging van het Nederlandse oorlogsgraf, waar ook ter wereld.
Provincie:
Tag(s):