maandag, 22. november 2010 - 20:54

Minister voert strijd tegen overvalcriminaliteit op

Den Haag

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voert de strijd tegen overvalcriminaliteit op. Het aantal overvallers dat wordt bestraft, moet de komende vier jaar verdubbelen en het Openbaar Ministerie gaat hogere straffen eisen.

Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aantal overvallen daalt naar 1900 per jaar. De zegt minister Opstelten in reactie op het rapport ‘Overvallen in Nederland’, dat vandaag aan hem is overhandigd.

“De impact van overvallen is zo groot, dat we de huidige situatie niet mogen laten voortduren”, aldus minister Opstelten. “In de regio’s waar de problemen het grootst zijn, moet de heterdaadkracht omhoog. Ik ga daar samen met de politie en Openbaar Ministerie voor zorgen.” Het aantal daders dat wordt bestraft, moet de komende vier jaar verdubbelen van 16 procent naar 32 procent in 2015. Daarvoor moet het ophelderings-percentage naar 40 procent.

Politie en OM gaan zich focussen op risicogroepen en —locaties. Tevens wordt sterk ingezet op het voorkomen van overvallen. De veiligheidshuizen spelen bij deze persoonsgerichte aanpak een belangrijke rol. Hierdoor komen de overvallers nog beter in beeld. Het onderzoek laat immers zien dat overvallen vaak worden gepleegd door personen met meerdere veroordelingen op hun naam. Het aantal overvallen moet de dalen van 2.900 overvallen in 2009 naar 1.900 per jaar in 2015 (het niveau van 2006).
Provincie:
Tag(s):