maandag, 29. maart 2010 - 10:11

Ministeries investeren miljoenen in opruimen kassen

Venlo

De ministers Tineke Huizinga van VROM en Gerda Verburg van LNV investeren 10 miljoen euro in de aanpak van verspreid liggende kassen. Dat heeft minister Huizinga vandaag in Laerbroek (gemeente venlo) bekend gemaakt. Het gaat in totaal om tien projecten.

Met dit geld kunnen tuinders, die door planologische beperkingen niet uit kunnen breiden, hun bedrijf verhuizen naar betere locaties. Verplaatsing en sanering zijn dus goed voor een sterke en duurzame tuinbouwsector. Daarnaast draagt de aanpak bij aan een mooi Nederland. Verrommeling wordt opgeruimd en de openheid en kwaliteit van het landschap nemen toe. Dit schept kansen voor recreatie en verbetert het vestigingsklimaat.
Het gaat om kassen in Stompwijk, Midden-Delfland, Laerbroek, Bommelerwaard, Maasdal Velden, Brabantse Wal, Vinkeveldpolder, Helenaveen, Pijnacker-Nootdorp en Deltapoort. De projecten zijn aangedragen door provincies en gemeenten.

Minister Huizinga maakte de selectie van projecten bekend tijdens een bezoek aan Laarbroek in de gemeente Venlo. De minister verrichtte een symbolische handeling door het dak van een oude kas te verwijderen. Tuinder Grubben, die hier jarenlang komkommers heeft geteeld, heeft op de nieuwe locatie meer ontwikkelingsmogelijkheden.

In totaal zijn er in het stroomvoerend winterbed van de Maas tussen Blerick en Baarlo afspraken gemaakt met 11 tuinders over de sanering en verplaatsing van 27 hectare aan kassen. Door de sanering ontstaat meer ruimte voor de rivier, een veiliger situatie voor bewoners en ontstaan er kansen voor recreatie. De tuinders, die hun bedrijf voortzetten, verkassen naar de Greenport Klavertje Vier in Venlo waar ze op duurzame wijze verder kunnen groeien.
Provincie:
Tag(s):