woensdag, 19. mei 2010 - 11:03

Ministers van BuZA en Defensie reiken medailles voor inzet Afghanistan uit

Den Haag

De Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en de minister van Defensie Eimert van Middelkoop reiken met de Commandant der Strijdkrachten Generaal Peter van Uhm vrijdag 21 mei de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uit.

Ruim 1500 militairen, diplomaten en ontwikkelingswerkers ontvangen de medaille voor hun inzet tijdens de ISAF-missie in de Afghaanse provincies Uruzgan en Kandahar. De ceremonie vindt plaats in het Gelredome Arnhem.

In Uruzgan wordt inmiddels meer dan 75% van de bevolking bereikt. Afghaanse en Nederlandse militairen en politieagenten zorgen voor veiligheid en creëren randvoorwaarden voor wederopbouw. Er komen steeds meer hulporganisaties naar Uruzgan. Scholen, wegen en andere infrastructuur worden gerealiseerd en de landbouw en veeteelt floreren meer en meer. In alle grote districten is toegang tot gezondheidszorg. Brigadegeneraal Marc van Uhm en civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar gaven leiding aan de Task Force Uruzgan.

De te decoreren militairen zijn afkomstig van alle krijgsmachtdelen en hebben tijdens hun inzet in Afghanistan deel uitgemaakt van de Task Force Uruzgan, de Air Task Force en diverse ondersteunende eenheden op Kandahar Airfield. In september van hun uitzending sneuvelden twee Nederlandse militairen.

Ook het thuisfront van de militairen ontvangt een blijk van waardering en erkenning. Als dank voor hun steun tijdens de uitzending ontvangen de relaties van de militairen een verzilverd roosje. Voor de kinderen is er het speciale kindermedaillon.
Provincie:
Tag(s):